AKTUELNO

Priština ne može samostalno ni da vodi spoljnu politiku, jer su Kosovo i Metohija sastavni deo Srbije, a kamoli da ima zajedničku spoljnu politiku sa Albanijom, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Ivica Dačić povodom sporazuma Prištine i Tirane o ujedinjavanju i koordinisanju svojih spoljnih politika, uključujući i zajedničke ambasade.

- Fijasko, koji svakodnevno doživljava takozvana spoljna politika Prištine, od povlačenja priznanja od strane 13 država do odbijanja članstva u Interpolu i ostalim značajnim svetskim organizacijama, očigledno stvara veliku nervozu u njihovim redovima - rekao je Dačić.

Kako je rekao, ništa to neće pomoći Prištini jer će se njihovi "spoljnopolitički" porazi nastaviti, sve dok ne shvate da moraju da budu spremni na dogovor sa Beogradom, koji je, podvlači, u interesu svih. Šef srpske diplomatije je ukazao i da bi međunarodna zajednica konačno morala da reaguje na očigledne pokušaje stvaranja takozvane "velike Albanije".

- Taj plan i projekat se više i ne krije, niti je reč o nekakvoj tajnoj zaveri. Pokušaji njegove realizacije dešavaju se pred očima svih - upozorio je Dačić. On je dodao da će Srbija nastaviti da, kao suverena država, samostalno vodi svoju spoljnu politiku.

#Ivica Dačić

#Priština

'